Hva med kjæledyrene våre når det er bikkjekaldt?
Det er full vinter rundt om i landet vårt, og det har det vært lenge. Kulda har festet sitt grep. En ting som er veldig viktig da er å tenke på dyra våre. Det er ikke alle dyr som liker å være ute for lenge når gradestokken kryper ned mot -20 grader og enda lenger ned. Og det er heller ikke alle dyr som tåler det.
Katter
Katter for eksempel er veldig sårbare i kulda. Og jeg har ikke tall på hvor mange innlegg jeg har lest på facebook i det siste hvor mennesker observerer katter ute i kulda, og da gjerne med tilleggstekst om at «den vil gjerne inn». Kommer det en fremmed katt og vil inn i huset ditt nå, så er det fordi den fryser og da har den det ikke godt. Den trenger hjelp!
– Jammen de har jo pels! er det mange som sier.
Joda, men katter er opprinnelig middelshavsdyr, og de har ikke spesielt isolerende pels. Den er ikke laget for kalde nordiske vintre.
Hva sier veterinæren om katter?
Veterinærer fraråder deg å la katten være ute i ti minusgrader, ihvertfall over lengre tid. Da er det ikke lenger forsvarlig å la den være ute hele dagen mens du er på jobb.
Katter kan, ifølge veterinærer, tåle litt kulde. Men om den ikke har et tørt og lunt tilholdssted utendørs på vinterstid så kan den lett få frostskader og andre problemer. Frostskadde poter og ører, urinveisinfeksjoner og nedkjøling er det mest vanlige. Ved frostskader er det viktig å oppsøke veterinær med en gang, ikke prøv å gni på de frostskadde partiene for å få varmen tilbake. Det kan gjøre mer skade enn gagn. Pakk katten inn i varme tepper og få den til veterinær snarest.
Katta mi vil ikke ut den, så jeg må kaste den ut!
Dette er et kjent utsagn, men tenk litt over det. Hvorfor vil den ikke ut tror du? Jo, enten så er det for kaldt eller så vet den også at om den går ut så kommer den ikke inn igjen med det første. Den er ikke dum, og har den erfart over lang tid at å gå ut betyr å være ute i timesvis, ja så kanskje den heller prøver å unngå å gå ut. Den vil jo være inne der det er varmt og deilig å være.
Det er også viktig å tenke på at alder har mye å si for katten din. Eldre katter tåler kulda mye dårligere enn unge og spreke katter. Skal du være borte flere timer, så må du enten la katten være inne og ha en kattedo tilgjengelig. Eller du må sørge for at katten har et lunt og godt tilholdssted ute hvor den kan varme seg.
Når en fremmed banker på…
Så hva gjør du om det kommer en fremmed katt og banker på? Jo, du bør selvfølgelig først sjekke om den er chippet og hvis ja, få tak i eieren. Dersom den ikke er chippet og har ukjent eier så må du hjelpe den selv som best du kan. Det beste er om du kan ta den inn slik at den får varmet seg, og gjerne få litt mat og vann. Om du ikke har mulighet til dette pga. allergier, fordi du har egne dyr eller lignende så tenk litt utenfor boksen.
Har du et eget rom den kan få være på en stund? Kan den få søke ly i garasjen din? En eske med tepper i på trappa? Det er alltid mulig å hjelpe hvis man er villig til å gjøre en bitteliten innsats.
Jeg har selv en gammel katt. Om sommeren er hun ute døgnet rundt, og er knapt nok inne og spiser. Men om vinteren vil hun ikke ut i det hele tatt omtrent. Hun går kun ut for å gjøre sitt fornødne, det tar et par-tre minutter, så banker hun på og vil inn igjen. Og hun slippes alltid inn igjen med en gang. Hennes yndlingsbeskjeftigelse på vinteren er å ligge oppå sofaryggen og se ut, eller sove.
Hunder
Så er det hundene våre da. Hunder tåler generelt kulde litt bedre enn katter, men også her er det store variasjoner. Raser som chihuahua, nakenhunder, hunder med kort pels og lite underhudsfett som f.eks. greyhound og wippet tåler kulda dårlig. Raser som elghund, huskyer og samojeder derimot tåler kulden godt. Men det er mange raser imellom disse som vil havne i en mellomkategori.
Raser som tåler kulden dårlig må kles på når det er kaldt.
Potene er veldig utsatt. Du har helt sikkert sett hunder som er ute stå og løfte på ett og ett ben. Dette er rett og slett fordi den fryser på bena. Potesokker kan være lurt på vinteren. Og ihvertfall hvis man skal være ute en stund.
Skal du ha med hunden på utendørs aktiviteter og være ute en stund så kle på den. Og sørg for å ha med et teppe så den har noe å sitte på den også, eller gjerne en varmepose til hund. Det finnes både soveposer som er nettopp det, men noen av dem kan åpnes og brukes som liggeunderlag. Og det finnes egne hvileposer som er laget for at hunder skal ha et lunt og godt sted å varme seg når de er ute lenge.
https://www.lumisafe.no/produkt/alcott-sovepose/
https://www.lumisafe.no/produkt/yukon-hvile-varmepose-var-host/
Men hunden må jo ut hver dag!
Ja det må den. Og da helst flere ganger hver dag.
Ta hensyn til rase og alder når du skal ut med hunden din. Enkelte raser og gamle hunder tåler ikke kulda så godt. For noen hunderaser er det nok med en liten luftetur utenfor huset kun for å gjøre fra seg, og må du gå en liten tur for at hunden skal gjøre fra seg så gjør gjerne det. Men kle på hunden om nødvendig. Du må ikke gå lange turer når gradestokken viser 20 blå. Det holder med en kort luftetur for at hunden skal få gjort sitt fornødne. Og har du en hund som ikke vil gjøre fra seg uten en lang tur, ja da må du kle på om du har en hund som ikke tåler kulden så godt. Og bruk potesokker. Tenk litt på deg selv, du går heller ikke lange turer i bare t-skjorte når det er så kaldt som nå.
Det er et hav av gode varme dekkener å få kjøpt. Og mange av dem er enkle og raske å sette på og ta av.
https://www.lumisafe.no/produkt/hh-varmedekken-royal-blue-2/
https://www.lumisafe.no/produkt/hh-varmedekken-royal-blue/
Det finnes også andre plagg som ullgensere, fleecegensere, hele dresser og boblejakker både med og uten hette. Mange plagg er laget kun for pynt, men mange er også laget for å holde kulda ute i tillegg. Og vil du pynte hunden din i tillegg til å holde den varm så er mulighetene mange. Og det er lov å være litt jålete også.
Hva sier veterinæren om hunder?
Som med katter så er det forfrysning av poter og ører, urinveisinfeksjoner og nedkjøling som er de mest vanlige skadene i kulda. Hannhunder kan også fort forfryse kjønnsorganer og pung, og tispenes patter er utsatt. Så dette er noe hundeeiere må passe på. En hund er nedkjølt når kroppstemperaturen har sunket med to grader. Mistenker du noe av dette så kom deg til veterinær snarest. Ved forfrysninger eller nedkjøling så sørg for å pakke hunden inn i varme tepper. Og ikke gni på forfryste områder. Det kan skade huden ytterligere.
Hunder har et kroppsspråk som er forholdsvis enkelt å lese. Ihvertfall hvis du er litt vant med hunder. Følg med på hunden din. Du ser fort om den fryser på kroppsspråket. Løfter den på labbene, skjelver, kryper sammen og holder halen mellom bena? Ja da er det et tydelig tegn på at den fryser og ikke trives veldig godt.
Hunder kan vise oss på mange måter hva de mener og vil, og du kjenner din hund best.